Van de middeleeuwen tot nu

De geschiedenis van de Ieperlee en de Veemarkt

Oorspronkelijk had het riviertje 'de Ieperlee' de naam Ipre of Iepere, wat zou betekenen: rivier met iepen. De bron lag op de flanken van de Kemmelberg en stroomde via de Ijzer naar de zee. De stad Ieper dankt haar naam aan de rivier.

De historiek van de huidige straat genoemd 'Veemarkt' begint al tijdens de middeleeuwen, wanneer men nog kon aanmeren aan "het Iepertje", de belangrijkste transportweg voor goederen van en voor Ieper met de toen bloeiende lakennijverheid van de stad. Getuige hiervan zijn de nog zichtbare 'gildehuizen van de bootslieden en de kooplieden' langs de oorspronkelijke kade in de straat. In de 17de eeuw was het onmiddellijke nut van de rivier weggevallen. Men overwelfde het Iepertje waardoor er een ruime marktplaats ontstond. Die diende vrij snel als beestenmarkt.

In 1969 verloor de Veemarkt zijn functie als "beestenmarkt". Deze werd heraangelegd als mooie en idyllische plaats. Je waant je met wat verbeelding op de" Place du Tertre".

De woning werd heropgebouwd net na de Eerste Wereldoorlog en deed tot op het eind van dezelfde eeuw dienst als schoenmakerij. Vandaar de eerdere benaming "Daniel's House", genoemd naar Daniel de schoenmaker.

Na de renovatie in 2013 is de woning voorzien van alle hedendaagse comfort. De volledige indeling van de woning werd behouden in zijn oorspronkelijke staat, alsook zijn typisch charmante gevel in gele baksteen met witsteen ornamenten.

Wij zorgen graag voor een warme welkom en de nodige wegwijs bij je aankomst.

Tot binnenkort in vakantiehuis "ieperlee 23"!

 

 

Dit is een Charmio charmeverblijf - Bed & Breakfast en Charmehotels